Striktere maximumgehalten aan vetzuuresters van glycidyl in bepaalde levensmiddelen
Vanaf 19 maart gelden er nieuwe striktere limieten voor de aanwezigheid van de genotoxische en kankerverwekkende vetzuuresters van glycidyl in plantaardige oliën en vetten en in voeding voor zuigelingen en peuters.
Vetzuuresters van glycidyl zijn verontreinigde stoffen (contaminanten) in levensmiddelen. Ze worden met name aangetroffen in geraffineerde plantaardige oliën en vetten. In het spijsverteringskanaal wordt glycidyl omgezet in glycidol. Uit onderzoek van de EFSA is gebleken dat glycidol een genotoxische en kankerverwekkende verbinding is.
Meer nieuws
Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten
Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...
Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen
De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...
Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen
Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...