Parlement wil EU limiet op industriële transvetten in levensmiddelen
De EU zou een verplichte limiet moeten vaststellen op het gebruik van industrieel geproduceerde transvetzuren in levensmiddelen. Deze transvetzuren verhogen het risico op hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, Alzheimer, diabetes en obesitas. Dit staat in een resolutie van het Europees Parlement, die op 26 oktober jl. is aangenomen.
De Europese Commissie zou zo snel mogelijk een wettelijke limiet moeten vaststellen op de industriǮle transvetzuurinhoud van alle levensmiddelen, en bij voorkeur, binnen twee jaar, aldus de parlementsleden.
In de resolutie wordt erop gewezen dat in Denemarken, het enige EU-land waar sinds 2003 een wettelijke nationale limiet van 2 % transvetzuren in levensmiddelen geldt, sprake is van een daling van het aantal doden door hart- en vaatziekten.
Industriële transvetzuren worden vooral gebruikt in goedkopere levensmiddelen, zoals pizza, snacks en patat.
De resolutie is aangenomen met een ruime meerderheid, 586 stemmen voor, 19 stemmen tegen en 38 onthoudingen.
Meer nieuws
Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten
Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...
Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen
De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...
Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen
Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...