07 september 2021

Nieuwe maximumgehalten aan moederkorensclerotiën en moederkorenalkaloïden in bepaalde levensmiddelen

De Europese Commissie heeft het maximumgehalte voor moederkorensclerotiën verlaagd en maximumgehalten voor moederkorenalkaloïden in bepaalde levensmiddelen vastgesteld.

maximumgehalten-moederkoren

Het gaat daarbij om levensmiddelen die significante concentraties van dergelijke alkaloïden bevatten en die in belangrijke mate bijdragen aan de blootstelling van de mens. Ook zijn er maximumgehalten vastgesteld voor levensmiddelen die relevant zijn voor de blootstelling van kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen voor zuigelingen en peuters.

Moederkoren is een schimmel die groeit op de aren van granen en andere grassen. Moederkoren produceert giftige alkaloïden. Met name brood en broodjes die geheel of gedeeltelijk uit rogge bestaan zorgen voor chronische blootstelling via de voeding. 

De maximumgehalten in de EU voor bepaalde verontreinigingen (contaminanten) in voedingsmiddelen zijn opgenomen in Verordening (EG) nr. 1881/2006.

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

8248

Inloggen