Fosfaat mag worden toegevoegd aan kebab
Voortaan mag fosfaat worden toegevoegd aan döner kebab. Het gebruik van fosfaten zorgt ervoor dat de stukken vlees niet uit elkaar vallen en dat het vlees van de verticale vleesspiezen sappiger blijft.
De wijziging van de additievenwetgeving is gepubliceerd bij Verordening (EU) 2018/74.
Fosfaten mochten al in een beperkt aantal vleesproducten gebruikt worden, zoals ontbijtworstjes en burgers, maar nog niet aan bevroren kebabvlees worden toegevoegd. Hoewel formeel niet toegestaan, werd dit wel in veel lidstaten gedaan.
Het ENVI-comité heeft nog geprobeerd om het voorstel van de Commissie tegen te houden, maar die motie heeft het net niet gehaald. Het comité vond het beter te wachten op de herevaluatie van de EFSA naar de veiligheid van fosfaten, die voor eind 2018 moet zijn afgerond. Fosfaten worden in verband gebracht met een verhoogd risico hart- en vaatziekten, maar de EFSA acht dat tot nu toe niet bewezen.
Het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding heeft fosfaten als veilig beoordeeld en een maximale toegestane dagelijkse inname vastgesteld van 70 mg per kg lichaamsgewicht, uitgedrukt als fosfor. Om de blootstelling aan toegevoegde fosfaten te beperken wordt de uitbreiding van het gebruik beperkt tot bevroren verticale vleesspiezen.
In bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1333/2008 staat de EU-lijst van voor gebruik in levensmiddelen goedgekeurde levensmiddelenadditieven en van de gebruiksvoorwaarden daarvoor.