Europese Commissie publiceert voorstel tot herziening ontbijtrichtlijnen
Op 21 april jongstleden heeft de Europese Commissie een voorstel gepubliceerd om de handelsregels die gelden voor een aantal agrifood producten te herzien. Dit voorstel tot wijziging van de zogeheten “ontbijtrichtlijnen” vloeit voort uit de “van boer tot bord”- strategie, waarin de Commissie onder andere gezondere en duurzamere voedingskeuzes wil stimuleren en voedselverspilling wil voorkomen.
Wat zijn de ontbijtrichtlijnen?
De “ontbijtrichtlijnen” bestaan uit zeven afzonderlijke richtlijnen waarin regels staan ten aanzien van de samenstelling, de verkoopbenaming, de etikettering en de presentatie van diverse levensmiddelen, waaronder cacao- en chocoladeproducten, honing, vruchtensappen (verwerkte), honing, jam en gedehydrateerde verduurzaamde melk.
Deze richtlijnen werden onder andere ontwikkeld om de wetgeving van de lidstaten te harmoniseren en de werking van de intern markt te bevorderen.