29 oktober 2017

EFSA waarschuwt voor furaan in levensmiddelen

De blootstelling van consumenten aan furaan en methylfuranen in voeding kan mogelijk leiden tot leverbeschadiging op lange termijn. Het grootste risico lopen kinderen, vooral door de consumptie van kant-en-klare voeding in glas of blik. Andere bevolkingsgroepen krijgen de stoffen voornamelijk binnen door de consumptie van op granen gebaseerde voedingsmiddelen en koffie, afhankelijk van de leeftijd en consumentengewoonten.

Hoewel de gemiddelde inname van levensmiddelen met furaan voor de meeste consumenten een laag gezondheidsrisico vormt, waarschuwt de EFSA dat het risico voor consumenten met een hoge blootstelling hoger ligt. Nog niet alles is bekend over de toxiciteit van furaan en methylfuranen en de blootstelling eraan. Rekening houdend met deze onzekerheden, hebben de experts het gezondheidsrisico eerder overschat dan onderschat, aldus de EFSA.

Dit wetenschappelijke advies kan er toe leiden dat de EU en/of nationale beleidsmakers besluiten dat er verdere actie nodig is.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

3134

Inloggen