Bijwerking wetgeving analysemethoden voor olijfoliën en oliën uit afvallen van olijven
Verordening (EEG) nr. 2658/91 inzake de kenmerken van olijfoliën en oliën uit afvallen van olijven en de desbetreffende analysemethoden is recent aangepast bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/2095.
In Verordening (EEG) nr. 2658/91 zijn de fysisch-chemische en organoleptische kenmerken van olijfolie en van olie uit perskoeken van olijven vastgesteld, ook staan er methoden in om die kenmerken te beoordelen. Deze methoden en grenswaarden worden regelmatig bijgewerkt op basis van het advies van chemisch deskundigen en de Internationale Olijfraad (IOR).
Recent zijn door de IOR de internationale normen wat betreft de grenswaarden voor ethylesters van vetzuren, voor heptadecaanzuur, heptadeceenzuur en eicosaanzuur, en voor de specifieke extinctiecoëfficiënt bij golflengte 270 nm aangepast. Om deze recentste internationale normen op Unieniveau te implementeren, is de bijlage bij Verordening (EEG) nr. 2568/91 gewijzigd