Nieuwe controlemethode tegen duale voedselkwaliteit
Naar verwachting zal over twee maanden een gemeenschappelijke controlemethode af zijn om te controleren of levensmiddelen, die in verschillende lidstaten op de markt worden gebracht, overal van dezelfde kwaliteit zijn.
Het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft in samenwerking met de industrie en belangrijke stakeholders een gemeenschappelijk controleprotocol ontworpen.
De bedoeling is dat ten minste 16 lidstaten in mei kunnen beginnen met een gecoördineerde campagne waarbij producten, die in de meeste lidstaten op de markt zijn, worden onderworpen aan chemische en sensorische tests. De eerste resultaten moeten eind 2018 beschikbaar zijn.
De Europese Commissie neemt het probleem van duale voedselkwaliteit, waarbij de kwaliteit van levensmiddelen tussen lidstaten verschilt terwijl de verpakking en het merk identiek zijn, zeer serieus. Er zijn al diverse maatregelen genomen.
Zo zijn er richtsnoeren aangenomen over hoe de relevante wetgeving inzake voeding en consumentenbescherming moet worden toegepast en hoe gezorgd moet worden dat deze wordt nageleefd. De dialoog is aangegaan met de industrie en er is financiering aangeboden aan nationale autoriteiten om hen te helpen het probleem aan te pakken. Dit heeft er al in geresulteerd dat sommige producenten vrijwillig hun receptuur hebben aangepast.
In 2018 zal dit beleid worden voortgezet. Commissaris Věra Jourová (Justitie, Consumentenrechten en Gendergelijkheid) heeft verder aangekondigd het probleem aan te gaan pakken bij de hervorming van de EU consumentenwetgeving (“New Deal for Consumers”). Het voorstel voor hervorming van de consumentenwetgeving zal naar verwachting in april worden gepresenteerd aan de lidstaten en het Europees Parlement. Het moet moeilijker en duurder worden voor bedrijven om consumenten te misleiden. Het op de markt brengen van producten van duale kwaliteit, zal een van de voorbeelden van illegale praktijken worden.
Daarna is het aan de controleautoriteiten om te laten zien dat ze het probleem ook serieus nemen. Ook zouden consumenten moeten weigeren om producten te kopen die van lagere kwaliteit zijn, aldus Jourová.