Skip to main content
28 maart 2017

Minder voedselverspilling door afschaffen houdbaarheidsdata

Als er op lang houdbare producten, zoals koffie, rijst en pasta, geen houdbaarheidsdatum meer vermeld hoeft te worden, zou dit leiden tot 12% minder voedselverspilling. Als daarnaast de term 'lang houdbaar' op het etiket vermeld zou  worden, zou er 31% minder voedsel worden weggegooid. Dit blijkt uit onderzoek dat Wageningen Food & Biobase Research heeft uitgevoerd, in opdracht van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. 

Vermelding van de houdbaarheidsdata is verplicht gesteld in de Europese wetgeving. Er geldt een uitzondering voor producten die op een speciale lijst staan (bijlage X van Verordening (EU) Nr. 1169/2011). Van Dam pleit voor een forse uitbreiding van deze lijst, met bijvoorbeeld macaroni, couscous, griesmeel en rijst. Tot nu toe stelt de Europese Commissie zich terughoudend op om producten aan deze lijst toe te voegen. Van Dam wil de uitkomsten van het rapport gebruiken om aan te tonen dat er minder wordt verspild als de THT-datum op lang houdbare producten wordt weggelaten of vervangen door een nieuwe aanduiding.