19 december 2016

Maximale dagdosering vitamine B6 in Warenwetregeling Vrijstelling vitaminepreparaten

Minister Schipper van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat een maximale dagdosering voor vitamine B6 in vitaminepreparaten vastleggen in de wet. De hoeveelheid moet gemaximeerd worden tot 21 milligram per dag voor volwassenen om negatieve gevolgen voor de gezondheid van consumenten te voorkomen. Minister Schippers volgt hierbij het advies van het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Risico's te hoge inname vitamine B6

Bij een normaal voedingspatroon krijgen mensen voldoende vitamine B6 uit de voeding binnen en is een supplement helemaal niet nodig. In het geval van vitamine B6 brengt dit zelfs risico's met zich mee. Een te hoge inname van vitamine B6 kan leiden tot aandoeningen aan de zenuwen in armen en benen (perifere neuropathie). Momenteel bestaat er nog geen wettelijk vastgelegde maximale dagdosering vitamine B6 in vitaminepreparaten.

Voedingscentrum

Het Voedingscentrum zal meer informatie over vitamine B6 op de website gaan plaatsen en consumenten kunnen hier terecht met vragen.

Wetswijziging warenwetregeling 

Gezien de ernst van de gezondheidsklachten die op kunnen treden bij het binnenkrijgen van teveel vitamine B6, vindt minister Schippers het nodig een maximale dagdosering vitamine B6 vast te leggen in de Warenwetregeling Vrijstelling vitaminepreparaten. Voor volwassenen zal deze worden vastgesteld op 21 milligram en voor kinderen zullen lagere maximale hoeveelheden gelden. Verwacht wordt dat de wetswijziging 1 juli 2017 in Nederland van kracht zal zijn.

Naleving NVWA

Zodra er wetgeving vastgesteld is, zal de NVWA controleren of deze wordt nageleefd door bedrijven die vitamine B6 supplementen in de handel brengen. Tot die tijd worden producenten en importeurs van deze voedingssupplementen door de NVWA op hun verantwoordelijkheid gewezen.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

5577

Inloggen