Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score
Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing voedselkeuzelogo.
Voorschriften voor het logo
De gebruiksvoorwaarden voor het logo zijn te vinden op de website www.nutriscorevoorbedrijven.nl. Op deze website is onder andere een Engelstalig huisstijlhandboek te vinden. In dit handboek staan onder andere eisen betreffende de afmetingen, kleurgebruik en plaatsing van het logo op verpakkingen en in andere communicatiemiddelen.
Aanmelden voor Nutri-Score
Om het logo te mogen gebruiken, moeten fabrikanten hun merk(en) vooraf registreren bij de merkhouder van Nutri-Score: Santé Publique France. Registratie is mogelijk vanaf 1 januari 2024. Daarnaast moet productinformatie worden aangeleverd bij de Levensmiddelendatabank.
Gebruik van het logo is vrijwillig. Wel is het verplicht als Nutri-Score wordt gebruikt voor een merk, het logo dan op alle producten van dat merk te zetten.
Om de communicatie naar de consument helder te houden is er een communicatieleidraad opgesteld door het ministerie. Deze leidraad wordt regelmatig bijgewerkt.
Doel Nutri-Score
Het doel van Nutri-Score is consumenten helpen om eenvoudiger te kunnen kiezen voor het product met een betere samenstelling binnen een productgroep. Door middel van een rekentool worden er punten toegekend voor de hoeveelheden eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten die een levensmiddel bevat. Hiervan worden punten afgetrokken voor het energiegehalte (kilocalorieën), de hoeveelheden suikers, verzadigd vet en zout. Op basis van de totaalscore die hier uitkomt krijgen producten een A, B, C, D of E. Producten met een A (donkergroen) hebben een betere samenstelling dan dezelfde soort producten met een E (donkeroranje).
Vragen over Nutri-Score
De invoering van het voedselkeuzelogo zal ongetwijfeld voor vragen vanuit het bedrijfsleven zorgen. Een aantal veelgestelde vragen voor bedrijven heeft het ministerie al verzameld in een Q&A document. Lees hier de volledige wettekst.