Skip to main content
16 april 2020

Beweringen dat voedingsmiddelen en supplementen helpen tegen Covid-19 zijn verboden

Reclame maken waarin gezegd wordt dat bepaalde levensmiddelen of voedingssupplementen besmetting met COVID-19 voorkomen of genezen is verboden.

Ook het vermelden van een dergelijke claim op de verpakking van producten of in een webshop mag niet. Doet een fabrikant of leverancier dit toch dan riskeert hij hoge boetes, oplopend tot 150.000 euro.

Een dergelijke bewering wordt een medische claim genoemd. Medische claims op levensmiddelen zijn in principe verboden. Alleen toegelaten ziekterisicobeperkingsclaims zijn onder voorwaarden toegestaan. Deze claims zijn opgenomen in een EU-register.

Ziekterisicobeperkingsclaims zijn claims waarin gezegd wordt of de indruk gewekt wordt dat de consumptie van een levensmiddelencategorie, een levensmiddel of een bestanddeel daarvan een risicofactor voor het ontstaan van een ziekte bij de mens in aanzienlijke mate beperkt.

Een voorbeeld van een goedgekeurde ziekterisicobeperkingsclaim is “Het is aangetoond dat bètaglucaan uit gerst de bloedcholesterol verlaagt/vermindert. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten.” Om deze claim te mogen gebruiken moet echter wel aan de voorwaarden voor het gebruik hiervan voldaan zijn. Bij een ziekterisicobeperkingsclaim moet bijvoorbeeld altijd vermeld worden dat de ziekte waaraan de claim verwijst, meerdere risicofactoren heeft en dat verandering van een van die factoren al dan niet een heilzaam effect kan hebben. De EU-wetgeving ten aanzien van voedings- en gezondheidsclaims is opgenomen in Verordening (EG) nr. 1924/2006.

Voordat zo’n ziekterisicobeperkingsclaim kan worden gebruikt moet echter eerst een hele toelatingsprocedure worden doorlopen. Een claim moet bovendien altijd gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewijs. Er zijn geen goedgekeurde ziekterisicobeperkingsclaims over COVID-19/Corona.

Toch doen  er op internet diverse verhalen de ronde. Zo zou het eten van knoflook beschermen tegen COVID-19. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Verkoopt u (supplementen op basis van) knoflook en zet u op uw website of op uw product dat dit beschermt tegen corona, dan bent u dus in overtreding. Ook berichten dat de consumptie van alcohol het virus zou doden zijn onzin, hiervoor waarschuwt de Wereld Gezondheidsorganisatie.

De NVWA heeft laten weten handhavend op te treden als zij dit soort claims tegenkomt. Verder waarschuwen zowel de NVWA als het Voedingscentrum op hun website dat het niet nodig is extra voedingssuplementen te slikken in tijden van Corona. Uitgezonderd vitamine D, dat nuttig is voor sommige groepen.