Skip to main content
04 maart 2019

Afwijking van de claimsverordening voor bepaalde generieke omschrijvingen

Bepaalde benamingen van levensmiddelen, zoals tonic en hoestbonbon, mogen blijven worden gebruikt, zonder dat hierbij een goedgekeurde gezondheidsclaim nodig is. Voor deze traditionele benamingen, waarbij uit de benaming een positief effect voor de gezondheid blijkt, is een afwijking van de algemene regels van Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims vastgesteld.

Normaal gesproken mag een benaming van een levensmiddel, die als voedings- of gezondheidsclaim kan worden uitgelegd, alleen gebruikt worden als er daarnaast ook een goedgekeurde voedings- of gezondheidsclaim op het etiket staat. De benaming hoestbonbon zou op grond hiervan alleen gebruikt mogen worden, als er ook een ingrediënt inzit waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het een positief effect heeft op hoesten en waarvoor vervolgens ook door de Europese Commissie een gezondheidsclaim is goedgekeurd.

De claimsverordening biedt echter ruimte om een afwijking van deze algemene regels aan te vragen. Worden generieke omschrijvingen (benamingen) traditioneel gebruikt om een eigenschap aan te geven vaneen categorie levensmiddelen of dranken die een effect hebben op de gezondheid, dan kan er door de lidstaten een afwijking worden aangevraagd.

Diverse lidstaten hebben dit gedaan en nu is er een verordening gepubliceerd waarbij afwijkingen van de algemene bepalingen uit Verordening (EG) nr. 1924/2006 zijn vastgesteld.

In de bijlage bij Verordening (EU) 2019/343 zijn levensmiddelencategorieën opgenomen, waarvoor voor bepaalde lidstaten een vrijstelling geldt voor de genoemde generieke omschrijvingen. Zo mag in Nederland de generieke omschrijving hoestbonbon of keelpastille worden gebruikt voor hard en zacht snoepgoed op basis van suikers of zoetstoffen, dat extracten van kruiden, fruit of andere plantaardige stoffen, honing of mout bevat. In Nederland worden deze termen niet gebruikt om naar een gezondheidseffect van die categorie levensmiddelen te verwijzen en de gemiddelde Nederland verwacht ook niet de betreffende levensmiddelen een gezondheidseffect hebben.

Ook tonic mag als generieke omschrijving wordt gebruikt voor niet-alcoholische koolzuurhoudende drank die de bitterstof kinine bevat in de vorm van de aroma’s FL 14.011, FL 14.152 of 14.155.

Deze benamingen mogen dus blijven worden gebruikt, zonder dat het nodig dat er een specifieke goedgekeurde voedings- of gezondheidsclaim op het etiket wordt vermeld.

De verordening treedt in werking op 21 maart 2019.